Savez izviđača Beograda

Savez izviđača Beograda

  • Srpski
  • English

Kalendar događaja

< Septembar 2023 >
N P U S Č P S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Vesti
Aktnivnosti u narednom periodu PDF Štampa El. pošta

sib_grb

Aktivnosti koje nam predstoje u narednom periodu su sledeće :

13.06 Statutarna Skupština SIB, blagovremeno će biti obaveštenje o mestu i tačnom vremenu održavanja Skupštine.

19.06.Izviđač u Beogradu, tradicionalna akcija na teritoriji Beograda, za kategorije od mlađih izviđača i planinki pa  nadalje.

26.06.Sobranje na Adi Ciganliji, aktivnost u saradnji sa organizacijom Svetosavsko zvonce

27.06.Izborna Skupština u Savezu izviđača Srbije, aktivnost za delegate odreda

16.07 - 26.07 Šumska škola i letnji tabor, mesto Ribarsko naselje - Priboj , elaborat biće blagovremeno poslat na mailove odreda i okačen na sajtu.

 
Napustio nas je Boško Obradović PDF Štampa El. pošta

promocija_knjige_bosko

Dana 06 aprila 2021. godine napustio nas je Boško Obradović, jedan od legendi izviđačke organizacije. Rođen 1936.godine u Beogradu, član izviđačke organizacije od 1952. godine, osnivač odreda izviđača "Vasa Čarapić" kao i prvi Starešina samostalne čete veterana osnovane 1987.godine u Beogradu, kasnije je postala Klub veterana. Kao veteran pomagao organizaciji svojim iskustvom i veštinama, Nosilac je odlikovanja "Zlatni javorov list" a proglašen je kao 59 - ti  "Izviđač partizan" (sadašnji Izviđač orao).

 

Učestvovao je u radu kluba veterana a bio je i čest gost na svim akcijama Saveza izviđača Beograda. Autor je knjige "Sećanje jednog izviđača" u kojoj je zapisao svoja sećanja na izviđačku organizaciju od prvog dana kada je postao član pa sve do dana kada se sastajao jednom mesečno na sastancima Kluba Veterana.

Hvala mu za sve što je učinio za izviđače i ostaje jedna velika praznina nakon odlaska takvog čoveka. Večna mu slava.

Sahrana je 08. aprila 2021.godne u 12,30 časova na Novom groblju.

 

bosko_i_peca bosko_i_ja

bosko_ivana_marko

 

 
Izviđači nominovani za Nobelovu nagradu za mir PDF Štampa El. pošta

nobel-mir-2-150x150Svetska organizacija izviđačkog pokreta (WOSM), zajedno sa Svetskom asocijacijom vodiča i planinki (WAGGGS), nominovane su za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine.

Prepoznat je izvanredan doprinos izviđaštva koji je osnažio stotine miliona mladih da stvore trajnu kulturu mira u svojim zajednicama više od jednog veka.

„Izviđački pokret se bavi pružanjem veština, znanja i stavova, mladim ljudima, potrebnih za rešavanje izazova budućnosti, istovremeno gradeći snažno civilno društvo. Ovo delo je od vitalnog značaja za mir u svetu”, rekla je gospođa Solveig Schitz u svojoj nominaciji.

Od svog osnivanja 1907. godine, pokret izviđača se usredsredio na omogućavanje mladim ljudima da životnim veštinama promovišu mir i uzajamno razumevanje i budu na usluzi svojim zajednicama.

Izviđaštvo pomaže u izgradnji trajne kulture mira tako što uključuje ideje timskog rada, jedinstva i interkulturalnog razumevanja u svoj program aktivnosti.

Nacionalni, regionalni i svetski događaji izviđača organizuju se oko stubova međukulturne saradnje i izgradnje mira, uključujući svetske izviđačke smotre i JOTA-JOTI (Svetska smotra izviđača na radiju i internetu) koji povezuju milione mladih ljudi da budu aktivni globalni građani. Učeći mlade ljude vrednostima poštovanja i dužnosti prema drugima, izviđači rade na izgradnji sveta koji će biti mirniji i inkluzivniji za ljude svih starosnih grupa.

 
Izveštaji sa proteklih akcija PDF Štampa El. pošta

zavrsetak_izvidjaca_u_bg_2020 Smotra poletaraca

Smotra poletaraca i pčelica „Žika Mika 2020“ održana je 11.oktobra 2020. u beogradskom Zoološkom vrtu „Vrt dobre nade“. Učešće je uzelo oko 200 učesnika iz 12 Odreda raspoređenih u 12 jata sa predvodnicima. Na Smotri su prisustvovali Odredi Izviđača: „Vasa Čarapić“, „Panter“, „“Zvezdan Nedeljković“, „Voždovac“, „Sveti Sava“, „Ratko Vujović Čoče“, „N.H. Miodrag

Milovanović Lune“, „Vukovi sa leve obale Dunava“, i „Stefan Dečanski“. Takođe, Smotru su uveličali poletarci i pčelice iz Odreda iz drugih gradova u Srbiji i to: „10. oktobar“ iz Velike Plane, „Crne rode“ Pančevo kao i „Ruma“ iz Rume.

Najmađi članovi organizacije su prolazili aktivnosti tokom kojih su, kroz igru i zabavu, učili nove pesmice, saznali nešto novo o biljnom i životinjskom svetu, proverili svoju memoriju...

Smotra je, za razliku od prethodnih godina, bila revijalnog i zabavnog karaktera, a neke od radionica su bile „Moj predvodnik u Zoo ogledalu“, „Tragom životinja“, „Crtanje na neobičan način“, „Kimova igra“, „Upoznajte životinje“, „Učenje pesmica“.

Učesnici Smotre su proveli oko 5 sati kvalitetnog i zanimljivog vremena na prostoru Zoo vrta uz najpozitivnije utiske, i želju da se na istom mestu sretnu i sledeće godine u još većem broju.


Izviđač u Beogradu

Tradiocionalna akcija Saveza izviđača Beograda „Izviđač u Beogradu 2020“ održana je 18. oktobra 2020. na Novom Beogradu, Bežanijskoj kosi kao i u centru grada. Akciju je otvorio Srđan Minić, zamenik predsednika opštine Novi Beograd.

Ceremonija otvaranja održana je na Bežanijskoj kosi, u Spomen parku u kome se nalazi obeležje posvećeno streljanim rodoljubima koji su bili zatočenici logora Staro sajmište.

Na samom početku akcije članovi udruženja „Stara Bežanija“ ugostili su izviđače i planinke u svojim prostorijama, u najstarijoj zgradi na Novom Beogradu.

Učešće su uzeli Odredi Izviđača: „Vogi“, „Zvezdan Nedeljković“, „N.H. Miodrag Milovanović Lune“, „Ratko Vujović Čoče“, „Panter“, „ Vasa Čarapić“. Za akciju je prijavljeno 16 ekipa:

3 ekipe u kategoriji Mlađe planinke, 4 ekipe u kategoriji Mlađi Izviđači, 1 ekipa u kategoriji Starije planinke, 8 ekipa u kategoriji Stariji izviđači.

Takmičarske discipline su bile Skica markantnog objekta, Test o izviđačkoj organizaciji i zanimljivostima Novog Beograda, Ilegalac, Procena od oka, Signalizacija, Prolazak kroz minsko polje i Bockanje mape.

Izviđači i planinke su morali za 6 sati da pređu stazu i odrade sve zadatke. Akcija je zatvorena na Trgu republike kada su podeljeni pehari najuspešnijim ekipama.

U kategoriji Mlađe planinke treće mesto je uzela ekipa „Mungosi“ iz OI „Zvezdan Nedeljković“, drugo ekipa „“Smajli“ iz OI „N.H. Miodrag Milovanović Lune“, a prvo mesto je osvojila ekipa „Patrik“ iz OI „Panter“.

U kategoriji Mlađi izviđači treće mesto je osvojila ekipa „Škorpije“ iz OI „Panter“, drugo ekipa „Šarene mambe iz“ OI „N.H. Miodrag Milovanović Lune“, a najuspešnija je bila ekipa „Mamuti“ iz OI Zvezdan Nedeljković.

U kategoriji Starije planinke, prvo mesto je osvojila ekipa „Palme“ iz OI „N.H.Miodrag Milovanović Lune“ koja se jedina takmičila u kategoriji.

U kategoriji Stariji izviđači treće mesto je osvojila ekipa „Karakali“ iz OI „Ratko Vujović Čoče“, drugo ekipa „Čopor“ iz OI „Vogi“, a prvo ekipa „Vojna gimnazija 47.klasa“ iz OI „Vogi“.

Atmosferu sa omiljene akcije beogradskih izviđača možete videti na fotografijama koje je zabeležio Slobodan Perić iz OI „Ratko Vujović Čoče“.

 
Savetovanje SIB 2020 PDF Štampa El. pošta

sib_grbNa osnovu plana rada Saveza izviđača Beograda za 2020. godinu planirano je dvodnevno savetovanje za sve starešine, načelnike,  članove Starešinstva SIB, predstavnike SIB u Starešinstvu SIS, članove Statutarnog i Nadzornog Odbora.

Savetovanje će se održati u periodu 06-08.11.2020.god u Hotelu Vrujci, Banja Vrujci. Dolazak učesnika je 06.11.2020.god do 18 časova.

Teme na savetovanju:

  1. Rad saveza, starešinstva, načelstva u 2020 god.
  2. Strategija razvoja SIB 2020-2025.god
  3. Izrada novog Statuta SIB
  4. Školovanje kadrova
  5. Plan rada i aktivnosti u 2021. god.
  6. Tekuća pitanja

Napomena:Sve ostale teme koje budete blagovremeno predložili biće uvršćene u dnevni red. Kotizacija za učešće je 4,000,00 din

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Design by: iMedia