Savez izviđača Beograda

Savez izviđača Beograda

  • Srpski
  • English

Kalendar događaja

< Septembar 2021 >
N P U S Č P S
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Čočeov svečani stroj PDF Štampa El. pošta
77--rvc

Prošla je još jedna radna godina, kako to i dolikuje izviđačkom odredu, koji drži do svoje tradicije, primaklo se vreme da sumiramo sve što se u protekloj godini radilo i postiglo. Naš tradicionalni Svečani Stroj je dobra prilika da vidimo dokle smo stigli i koliko nas je.

Tako smo i ove godine uložili dosta vremena i truda da ovaj Stroj bude stvarno svečan i pravi završetak radne godine. Moramo reći ponosni smo i zadovoljni. Kao u najboljim danima na Stroj smo pošli sa dva autobusa. Bilo nas je 96, a ima nas još barem dvadeset, ali hladno vreme i virusi su nas omeli da u punom sastavu otputujemo na kratak izlet kroz Srpsku istoriju.

Ovogodišnji izbor lokacije, odličan potez naših vodnica Dijane i Gorice, koje su preuzele organizaciju i izabrale lokaciju, poseta Valjevu i Brankovini, bio je pun pogodak. Kratak zimski dan maksimalno je iskorišćen, a vreme, koje se u početku malo rogušilo, ipak nam je omogućilo nekoliko predivnih sati.

Spokoj, mir i tišina večite kuće naše drage pesnikinje Desanke Maksimović, njena, a od sad i naša omiljena Brankovina, nas je primila u svoje okrilje, a lepota i mir prirode sve su nas preuzeli. Kratka priča o našim istoriskim velikanima Proti Mateji Nenadović i Ljubi Nenadoviću, Aleksi Nenadoviću, Jakovu, Simi i Jevremu Nenadoviću koji su nas zadužili, crkvom, školom, kao i drugim za Srpski narod istoriski značajnim događajima, bila je samo mali uvod u sve ono lepo čime se Srpska istorija ponosi.

Posetili smo tu protinu crkvu, posetili smo i staru školu, gde smo sedeći u skamijama, koje su nemi svedoci nekih davnih vremena i početaka naše pismenosti, probali da pišemo guščijim perom i mastilom, upoznali se sa metodama, za današnje đake nezamislivom, šibom i magarećom klupom, ali eto i te metode davalae su i dale velikane poput naše Desanke.

Idilična lepota šumskog okruženja sa malim seoskim kućama i starim vajatima i livada prepuna snega, pružili su nam dodatnu zabavu i draž. Začas su nikla dva sneška, kao i jedna prava snežna tvrđava, i u tren oka mirnu i tihu Brankovinu ispunila je dečija graja i razvila se prava snežna bitka, koja je ipak bila svima na radost i veselje.

Tu u školi gde je Desanka sricala prva slova i gde je kao mala stanovala, tu smo i mi izabrali mesto za najsvečaniji deo našeg stroja. Od tog 18. 12. 2010 Odred je bogatiji za 46 poletaraca, koji su dali svoje Obećanje i postali pravi izviđači, kao i 14 izviđača, koji su dali reč u svojoj zakletvi i postali deo velike izviđačke porodice, deo svih skauta sveta. Nakon svečanog polaganja Obećanja i Zakletve novim članovima su njihovi stariji drugovi vezali marame i time smo postali bogatiji za 60 novih izviđača, svim našim novim drugarima još jednom ČESTITAMO i dobro nam došli.

Kad su neki novi klinci postali izviđači, bilo je vreme da neki stari klinci dobiju priznanje za svoj rad i zalaganje. Tako smo dodelili  9 prvih letova (letova vrabca); 10 drugih letova (letova laste), 20 prvih zvezda, 8 drugih zvezda i 5 trećih zvezda. Vreme je prošlo ko za tren i došao je trenutak rastanka od ljubaznog vodiča - kako nam reče jedne "stroge" učiteljice, a zapravo jedne divne dame, Desankine poznanice, koja je od sad i naš počasni član, kao i Brankovine koja će nam svima ostati u najlepšem sećanju.

Kratak put na drugi kraj Valjeva, gde su nam dobri domaćini pripremili ukusan ručak, koji smo u slast smazali i već je bilo vreme da se brzom brzinom sjurimo do jednog od najlepših muzeja u Srbiji - Narodnog muzeja grada Valjeva, gde smo prolazeći kroz izložbene paviljone proputovali put od praistorije do skorašnjih vremena - perioda II Svetskog rata i u izvanrednoj multimedijalnoj prezentaciji uz obilje istorijskih eksponata mogli da sagledamo svu raznolikost i neobičnost, a na žalost i svu težinu muke naše istorije i borbe za sopstvenu zemlju i pravo na samostalan život.

Kroz taj izlet, gledajući sve što se moglo videti shvatili smo koliko je narod, kome pripadamo, veliki i slavan, koliko je puta branio svoju čast i obraz i uvek uspevao da se ponovno vine u visine.

U prostoru Muslimovog Konaka, koji smo posetili posle Muzeja i boraveći na kratko u tamnici, gde su držani naši knezovi, samo zato što su želeli slobodu i prkosili Turskom osvajaču i odatle odvedeni na gubilište, gde im zlotvori odsekoše glave, dotaknu nas dah starih vremena i postadosmo ponosni, što smo kao izviđači cvet tog našeg Srpskog naroda.

Svečani stroj smo završili kratkom šetnjom kroz stari deo Valjeva - Tešnjar i umorni posle napornog dana srećni i zadovoljni vratili smo se za Beograd puni lepih i dragocenih uspomena.

 

Izviđači OI R.V.Čoče

 
 
 
Design by: iMedia