Savez izviđača Beograda

Savez izviđača Beograda

Potreban je timski rad PDF Štampa El. pošta
petak, 21 maj 2010 18:20

77-instruktorSavez izviđača neprestano teži obuci svojih članova kroz razne oblike, od osnovnog i vodnog tečaja, šumske škole, instruktorskih tečajeva i raznih drugih edukativnih tečajeva, treninga, seminara i sl.

Pored tečaja šumske škole koji organizuju beogradski izviđači, ovih dana upućen je poziv za učešće na Vud bedž (Woodbadge) treningu u Kanjiži od 23. do 30. avgusta 2010. godine koji organizuje Savez izviđača Vojvodine (www.v-scout.org.rs).

Kod nas izviđača u Srbiji često se stiče utisak da je teško preći davno utvrđene granice, a još teže one granice koje sami sebi postavljamo. To potvrđuju i mnogobrojna pitanja koja postavljaju stariji izviđači i brđani poslednjih par dana.

U čemu je razlika između seminara za instruktore i seminara po vud bedž sistemu? Kako izgleda sadržaj unapređenog programa koji će sprovoditi treneri iz Saveza i Evropske skautske kancelarije? Koji treneri? Kakav se metod primenjuje na treningu? Da li na treningu mogu da učestvuju i izviđači koji su se učlanili pre kratkog vremena u organizaciju???

U suštini postavljaju se dva jednostavna pitanja, da li je teško biti dobar izviđač i da li Savez izviđača Srbije ima snage da utvrdi program i pravila obuke instruktora po novom sistemu, kojih ćemo se svi pridržavati?

Ima još vremena da se iskoristi volja da ojačamo našu organizaciju, da već predstojećeg leta pomognemo svim vođama i načelnicima u njihovom radu, da "sačuvamo" jedan broj iskusnih kadrova u organizaciji.

Dobro je da ove godine bude seminara na Rajcu, u Kanjiži... Sledeće godine će možda biti stotinu učesnika... Tako ćemo uspeti. Problem je što nemamo sistem funkcionisanja koji nas upućuje jedne na druge. Treba da se zna šta ko radi.

Poznato je da je skautska porodica u svetu velika, ali za početak moramo krenuti od velike izviđačke porodice u Srbiji.

Poslednje ažurirano petak, 21 maj 2010 18:40
 
 
Design by: iMedia