Savez izviđača Beograda

Savez izviđača Beograda

Smotra „Ada 2010" PDF Štampa El. pošta
utorak, 27 april 2010 12:55

 

77-sib-smotra-amb-2010Raport trećeg dana

Na Smotri kao najznačajnijoj i tradicionalnoj akciji beogradskih izviđača koja se održava svake godine u vreme prvomajskih praznika završavaju se aktivnosti po svim tačkama programa.

Od jutarnjih sati pravio se niz veoma interesantnih dešavanja koje je krunisala olimpijada poletaraca i pčelica. Očekujemo da će večerašnji kulturno zabavni program biti pravi izviđački.

20100502-smotra_sib_07 Rezultati se polako sabiraju, podeljeni su prvi bedževi. Najbitniji rezultat je da su deca i mladi uživali u aktivnostima i u uslovima koje su im omogućili da pokažu svoje znanje i spretnost, smisao i volju za druženje.

Sutra nas očekuju sportske aktivnosti, dovođenje logorske prostorije u prvobitni izgled, proglašenje najboljih i svečanost zatvaranja Smotre.

Smotra danas

Oglasna tabla u Štabu smotre jedno je od najposećenijih mesta u naselju. Izviđači, posebno poletarci proveravaju koja je aktivnost na redu, kada počinje i na kom mestu se održava..

Juče i danas su na programu putni znaci, vesela olimpijada za poletarce, kimova igra, sportske aktivnosti, aktivnosti na trim stazi, crtanje kredom znaka WOSM, izrada istrumenata, kulturno zabavni program, poligon spretnosti, prenos poruke Smotre semaforom, praktična primena čvorova, pronalaženje tačaka po azimutu i sportske aktivnosti.

Poželimo im uspešnu nedelju kao što je bio uspešan prvi majski dan.

 

Smotra SIB - Ada 2010 Smotra SIB - Ada 2010 Smotra SIB - Ada 2010
Smotra SIB - Ada 2010 Smotra SIB - Ada 2010 Smotra SIB - Ada 2010


 

Počela Smotra izviđača Beograda

Tokom jučerešnjeg dana konačari su podigli šatorski grad na Adi Ciganliji u koji se sinoć i jutros smestilo 548 izviđača i planinki iz svih beogradskih odreda i njihovi gosti iz Velike Hoče, Vranja, Velike Plane, Niša, Zaječara, Hrvatske i Makedonije.

Danas je dan počeo gostovanjem izviđača na televiziji Studio B. Nakon toga upriličena je svečanost otvaranja Smotre.

Uz prisustvo gospodina Zorana Alimpića, zamenika predsednika Skupštine Beograda, gospođe Danice Džodan, iz Sekretarijata za sport i omladinu, Zorana Petrovića, generalnog sekretara Saveza izviđača Srbije, Branka Davidovića, Starešine Saveza izviđača Beograda, predstavnika sredstava masovnog informisanja i mnogobrojnih poklonika Ade Ciganlije, Smotru je biranim rečima otvorila gospođa Nada Dumić, član Gradskog veća grada Beograda.

Koncept aktivnosti na Smotri je prihvaćen od izviđača i planinki, o čemu najbolje govori njihova motivisanost za učešće u završenim aktivnostima i aktivnostima koje su u toku.

Oko podneva se u naselju Smotre okupio veliki broj roditelja, izviđača veterana i prijatelja izviđačke organizacije.

Zahvaljući pomoći Kluba Easy obezbeđena je bežična internet veza, tako su prevaziđeni početni problemi u emitovanju internet radija Smotre.

Smotra SIB - Ada 2010 Smotra SIB - Ada 2010 Smotra SIB - Ada 2010
Smotra SIB - Ada 2010 Smotra SIB - Ada 2010 Smotra SIB - Ada 2010
Smotra SIB - Ada 2010 Smotra SIB - Ada 2010 Smotra SIB - Ada 2010


Drugi o nama

Dnevni list "Politika" u broju od 29. aprila 20120. godine pod naslovom Ada spremno ceka "izletnicki cunami" donosi vest o Smotri izvidaca Beograda.

Najpoznatije beogradsko izletište ce tokom produženog praznicnog vikenda biti domacin Smotre izvidaca Beograda "Ada 2010".

Na ovoj manifestaciji ucestvovace više od 550 izvidaca iz prestonice i stotinak njihovih kolega iz drugih krajeva Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Slovenije.

Za vreme trodnevnog boravka u šatorskom naselju, oni ce se takmiciti u orjentaciji, topografiji, kretanju po stazi, a odmerice snage i na sportskim terenima.

Organizatori Smotre naglašavaju da ce svi odredi izvidaca morati da zadovolje osnovne uslove - ocuvanje životne sredine i poštovanje izvidackih zaveta. Pokrovitelj druženja je Sekretarijat za sport i omladinu uz podršku javnih preduzeca.

 

Dogovor o realizaciji programa

Sastanak nacelnika Smotre Gorana Filipovica i zamenika nacelnika Ivana Nikolica sa nacelnicima odreda po svemu je bio veoma uspešan.

Razgovaralo se konkretno o svim detaljima vezanim za realizaciju programa Smotre. Pored toga bilo je reci o disciplini, ceremoniji otvaranja i zatvaranja Smotre.

Data su konkretna upustva za obezbedenje opreme i rekvizita. Upucen je i poziv svim izvidacima i onima koji su to bili da dodu na Adu tokom prvomajskih praznika.

Neko od ucesnika je rekao da je ovogodišnja Smotra direktno u funkciji pripreme izvidaca Beograda za ucešce na Smotri izvidaca Srbije koja ce se održati naredne godine povodom proslave jubileja 100 godina izvidaštva u Srbiji.

 

Smotra izvidaca Beograda i Scout FM radio

77-radio_scout_fmEkipa Scout FM radija zajedno sa Savezom izvidaca Beograda, a povodom Smotre "Ada 2010", nastavlja emitovanje trenutno jedinog izvidackog radija na Balkanu.

Nacelnik za informisanje Saveza izvidaca Srbije Nikola Nikolic velikim licnim angažovanjem je doprineo da se na internet radiju emituju prilozi o svim bitnim dešavanjima na Smotri.

Uputstvo prenosimo sa www.scoutingserbia.com:

Za slušanje Scout FM radija potrebno je da imate instaliran program (player) koji to omogucuje. Mi vam preporucujemo da koristite Winamp ili Real Player.

Korisnicima Apple Macintosh racunara preporucujemo program Audion, a korisnicima operativnih sistema Linux, BSD, Unix i sl. preporucujemo program XMMS.

Kada preuzmete odgovarajuci program (player) potrebno je još samo da preuzmete stream fajl sa adrese http://server2.contrateam.com:6026/listen.pls.

Stream fajl jednostavno pustite preko odabranog playera i ostaje vam još samo da se opustite i uživate uz "talase" Scout FM radija, jedinog izvidackog radija na balkanu!

 

Pristigle prijave za Smotru

Za ucešce na Smotri izvidaca Beograda prijavilo se 538 izvidaca i planinki iz Beograda i 69 izvidaca i planinki iz drugih sredina u Srbiji i susednih zemalja.

(29.04.2010., u 08.00c)

Pokrovitelji Smotre

Pokrovitelj Smotre izvidaca Beograda „Ada 2010" je grad Beograd. Smotru ce u ime gradonacelnika otvoriti gospoda Nada Dumic, clan Gradskog veca grada Beograda.

Gospodin Aca Kovacevic, sekretar za sport i omladinu grada Beograda koji ce u toku trajanja Smotre biti na službenom putu, uputio je pisanu poruku ucesnicima Smotre u kojoj su cestitke i želje za uspeh Smotre i napredak Saveza izvidaca Beograda.

„Ada Ciganlija" kao JP obezbeduje osnovne uslove za realizaciju Smotre: pokošen teren, sanitarne cvorove, elektircnu energiju, vodu, besplatan ulazak jednog broja vozila, bezbednost i drugo.

JP „Vodovod i kanalizacija" obezbedice pokretne kabine. JP „Gradsko zelenilo" nas je zvanicno obavestilo da nije u mogucnosti da nam ustupi traženu drvenu gradu zbog neuspelog tendera. Zbog toga je na sastanku sa nacelnicima dogovoreno da se podignu kapije, da nije obavezno podizanje ograde i da ce se eventualno secenje mladica kažnjavati.

 

Izvršena raspodela terena za Smotru

Nacelnik i zamenik nacelnika Smotre i nacelnici odreda izvidaca izvršili su podelu terena na kome ce biti logor Smotre izvidaca Beograda „Ada 2010". Prema prvim procenama na terenu Smotre bice podignuto izmedu 130 i 160 manjih i vecih šatora. Raspodela terena iskorišcena je za razgovor o realizaciji programa Smotre, svecanom otvaranju i drugim važnim pitanjima.

Redosled terena za logore odreda je skoro kao i prošle godine. Prvi teren je za Štab Smotre, potom slede tereni odreda „Mihailovac", „Severac", „Breza", „Kosmajski odred", „Lune", „Boško Buha", „France Prešern", „Sveti Sava", „Vasa Carapic", „Ratko Vujovic Coce", „Kolubarac", "Cicko", „Lola" i „Vojvoda Putnik".

 

Ulazak na Adu tokom trajanja Smotre

Kako je dogovoreno sa Upravom Ade Ciganlije tokom trajanja Smotre na Adu ce moci da ulaze 3 vozila za jedinice koje broje više od 40 ucesnika, 2 vozila za jedinice sa manjim brojem ucesnika.

Potrebno je da do cetvrtka 29.04.2010. dostavite spisak registarskih brojeva vozila. Ukoliko dode do izmena u spisku obaveštavate sekretara Saveza o tome, a on dogovara ulazak vozila sa službama JP „Ada Ciganlija".

 

Prijavljivanje za Smotru
Rok za prijavljivanje jedinica za Smotru istice danas, 27.04.2010.g. Do sada se formalno prijavilo 4 odreda, a najavilo je prijave još desetak odreda. Pored izvidaca iz Beograda najavljeno je ucešce izvidaca iz drugih sredina u Srbiji, kao i iz susednih zemalja: Republike Srpske, BiH, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Slovenije.

Interesantno je da se prvi za ucešce na Smotri prijavio odred izvidaca „Vojvoda Putnik" koji jedno vreme nije bio aktivan.

 


 

Poslednje ažurirano ponedeljak, 10 maj 2010 13:16
 
 
Design by: iMedia