Savez izviđača Beograda

Savez izviđača Beograda

Pretraži

Anketa

Da li vam stranice ovog sajta daju dobru predstavu o izviđačkoj organizaciji u Beogradu?
 

LoginKo je online

Imamo 1075 gosta na mreži
  • Srpski
  • English

Kalendar događaja

< Decembar 2023 >
N P U S Č P S
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Izviđač u Beogradu 2021
Vesti
izvidjacubgdu

Tradicionalna akcija koja održava svake godine zakazana je za subotu 19. juni 2021.godine , akcija je specifičnog karaktera sa zadacima koji imaju za cilj upoznavanje našeg glavnog grada, kao i savlađivanje pojedinih zahteva veštarstava iz Programa Saveza izviđača Srbije. Mesto održavanja centar grada.

Svečano otvaranje akcije biće na Trgu republike u 10,00 časova. Planirano svečano zatvaranje je u 18,00.
 
Aktnivnosti u narednom periodu
Vesti

sib_grb

Aktivnosti koje nam predstoje u narednom periodu su sledeće :

13.06 Statutarna Skupština SIB, blagovremeno će biti obaveštenje o mestu i tačnom vremenu održavanja Skupštine.

19.06.Izviđač u Beogradu, tradicionalna akcija na teritoriji Beograda, za kategorije od mlađih izviđača i planinki pa  nadalje.

26.06.Sobranje na Adi Ciganliji, aktivnost u saradnji sa organizacijom Svetosavsko zvonce

27.06.Izborna Skupština u Savezu izviđača Srbije, aktivnost za delegate odreda

16.07 - 26.07 Šumska škola i letnji tabor, mesto Ribarsko naselje - Priboj , elaborat biće blagovremeno poslat na mailove odreda i okačen na sajtu.

 
Napustio nas je Boško Obradović
Vesti

promocija_knjige_bosko

Dana 06 aprila 2021. godine napustio nas je Boško Obradović, jedan od legendi izviđačke organizacije. Rođen 1936.godine u Beogradu, član izviđačke organizacije od 1952. godine, osnivač odreda izviđača "Vasa Čarapić" kao i prvi Starešina samostalne čete veterana osnovane 1987.godine u Beogradu, kasnije je postala Klub veterana. Kao veteran pomagao organizaciji svojim iskustvom i veštinama, Nosilac je odlikovanja "Zlatni javorov list" a proglašen je kao 59 - ti  "Izviđač partizan" (sadašnji Izviđač orao).

 

Učestvovao je u radu kluba veterana a bio je i čest gost na svim akcijama Saveza izviđača Beograda. Autor je knjige "Sećanje jednog izviđača" u kojoj je zapisao svoja sećanja na izviđačku organizaciju od prvog dana kada je postao član pa sve do dana kada se sastajao jednom mesečno na sastancima Kluba Veterana.

Hvala mu za sve što je učinio za izviđače i ostaje jedna velika praznina nakon odlaska takvog čoveka. Večna mu slava.

Sahrana je 08. aprila 2021.godne u 12,30 časova na Novom groblju.

 

bosko_i_peca bosko_i_ja

bosko_ivana_marko

 

 
Izviđači nominovani za Nobelovu nagradu za mir
Vesti

nobel-mir-2-150x150Svetska organizacija izviđačkog pokreta (WOSM), zajedno sa Svetskom asocijacijom vodiča i planinki (WAGGGS), nominovane su za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine.

Prepoznat je izvanredan doprinos izviđaštva koji je osnažio stotine miliona mladih da stvore trajnu kulturu mira u svojim zajednicama više od jednog veka.

„Izviđački pokret se bavi pružanjem veština, znanja i stavova, mladim ljudima, potrebnih za rešavanje izazova budućnosti, istovremeno gradeći snažno civilno društvo. Ovo delo je od vitalnog značaja za mir u svetu”, rekla je gospođa Solveig Schitz u svojoj nominaciji.

Od svog osnivanja 1907. godine, pokret izviđača se usredsredio na omogućavanje mladim ljudima da životnim veštinama promovišu mir i uzajamno razumevanje i budu na usluzi svojim zajednicama.

Izviđaštvo pomaže u izgradnji trajne kulture mira tako što uključuje ideje timskog rada, jedinstva i interkulturalnog razumevanja u svoj program aktivnosti.

Nacionalni, regionalni i svetski događaji izviđača organizuju se oko stubova međukulturne saradnje i izgradnje mira, uključujući svetske izviđačke smotre i JOTA-JOTI (Svetska smotra izviđača na radiju i internetu) koji povezuju milione mladih ljudi da budu aktivni globalni građani. Učeći mlade ljude vrednostima poštovanja i dužnosti prema drugima, izviđači rade na izgradnji sveta koji će biti mirniji i inkluzivniji za ljude svih starosnih grupa.

 
Izveštaji sa proteklih akcija
Vesti

zavrsetak_izvidjaca_u_bg_2020 Smotra poletaraca

Smotra poletaraca i pčelica „Žika Mika 2020“ održana je 11.oktobra 2020. u beogradskom Zoološkom vrtu „Vrt dobre nade“. Učešće je uzelo oko 200 učesnika iz 12 Odreda raspoređenih u 12 jata sa predvodnicima. Na Smotri su prisustvovali Odredi Izviđača: „Vasa Čarapić“, „Panter“, „“Zvezdan Nedeljković“, „Voždovac“, „Sveti Sava“, „Ratko Vujović Čoče“, „N.H. Miodrag

Milovanović Lune“, „Vukovi sa leve obale Dunava“, i „Stefan Dečanski“. Takođe, Smotru su uveličali poletarci i pčelice iz Odreda iz drugih gradova u Srbiji i to: „10. oktobar“ iz Velike Plane, „Crne rode“ Pančevo kao i „Ruma“ iz Rume.

Najmađi članovi organizacije su prolazili aktivnosti tokom kojih su, kroz igru i zabavu, učili nove pesmice, saznali nešto novo o biljnom i životinjskom svetu, proverili svoju memoriju...

Smotra je, za razliku od prethodnih godina, bila revijalnog i zabavnog karaktera, a neke od radionica su bile „Moj predvodnik u Zoo ogledalu“, „Tragom životinja“, „Crtanje na neobičan način“, „Kimova igra“, „Upoznajte životinje“, „Učenje pesmica“.

Učesnici Smotre su proveli oko 5 sati kvalitetnog i zanimljivog vremena na prostoru Zoo vrta uz najpozitivnije utiske, i želju da se na istom mestu sretnu i sledeće godine u još većem broju.


Izviđač u Beogradu

Tradiocionalna akcija Saveza izviđača Beograda „Izviđač u Beogradu 2020“ održana je 18. oktobra 2020. na Novom Beogradu, Bežanijskoj kosi kao i u centru grada. Akciju je otvorio Srđan Minić, zamenik predsednika opštine Novi Beograd.

Ceremonija otvaranja održana je na Bežanijskoj kosi, u Spomen parku u kome se nalazi obeležje posvećeno streljanim rodoljubima koji su bili zatočenici logora Staro sajmište.

Na samom početku akcije članovi udruženja „Stara Bežanija“ ugostili su izviđače i planinke u svojim prostorijama, u najstarijoj zgradi na Novom Beogradu.

Učešće su uzeli Odredi Izviđača: „Vogi“, „Zvezdan Nedeljković“, „N.H. Miodrag Milovanović Lune“, „Ratko Vujović Čoče“, „Panter“, „ Vasa Čarapić“. Za akciju je prijavljeno 16 ekipa:

3 ekipe u kategoriji Mlađe planinke, 4 ekipe u kategoriji Mlađi Izviđači, 1 ekipa u kategoriji Starije planinke, 8 ekipa u kategoriji Stariji izviđači.

Takmičarske discipline su bile Skica markantnog objekta, Test o izviđačkoj organizaciji i zanimljivostima Novog Beograda, Ilegalac, Procena od oka, Signalizacija, Prolazak kroz minsko polje i Bockanje mape.

Izviđači i planinke su morali za 6 sati da pređu stazu i odrade sve zadatke. Akcija je zatvorena na Trgu republike kada su podeljeni pehari najuspešnijim ekipama.

U kategoriji Mlađe planinke treće mesto je uzela ekipa „Mungosi“ iz OI „Zvezdan Nedeljković“, drugo ekipa „“Smajli“ iz OI „N.H. Miodrag Milovanović Lune“, a prvo mesto je osvojila ekipa „Patrik“ iz OI „Panter“.

U kategoriji Mlađi izviđači treće mesto je osvojila ekipa „Škorpije“ iz OI „Panter“, drugo ekipa „Šarene mambe iz“ OI „N.H. Miodrag Milovanović Lune“, a najuspešnija je bila ekipa „Mamuti“ iz OI Zvezdan Nedeljković.

U kategoriji Starije planinke, prvo mesto je osvojila ekipa „Palme“ iz OI „N.H.Miodrag Milovanović Lune“ koja se jedina takmičila u kategoriji.

U kategoriji Stariji izviđači treće mesto je osvojila ekipa „Karakali“ iz OI „Ratko Vujović Čoče“, drugo ekipa „Čopor“ iz OI „Vogi“, a prvo ekipa „Vojna gimnazija 47.klasa“ iz OI „Vogi“.

Atmosferu sa omiljene akcije beogradskih izviđača možete videti na fotografijama koje je zabeležio Slobodan Perić iz OI „Ratko Vujović Čoče“.

 
Savetovanje SIB 2020
Vesti

sib_grbNa osnovu plana rada Saveza izviđača Beograda za 2020. godinu planirano je dvodnevno savetovanje za sve starešine, načelnike,  članove Starešinstva SIB, predstavnike SIB u Starešinstvu SIS, članove Statutarnog i Nadzornog Odbora.

Savetovanje će se održati u periodu 06-08.11.2020.god u Hotelu Vrujci, Banja Vrujci. Dolazak učesnika je 06.11.2020.god do 18 časova.

Teme na savetovanju:

  1. Rad saveza, starešinstva, načelstva u 2020 god.
  2. Strategija razvoja SIB 2020-2025.god
  3. Izrada novog Statuta SIB
  4. Školovanje kadrova
  5. Plan rada i aktivnosti u 2021. god.
  6. Tekuća pitanja

Napomena:Sve ostale teme koje budete blagovremeno predložili biće uvršćene u dnevni red. Kotizacija za učešće je 4,000,00 din

 
Izviđač u Beogradu 2020
Vesti

izvidjacubgdu

Tradicionalna akcija Saveza izviđača Beograda "Izviđač u Beogradu" vraćena je na stari termin, tako da će biti održana u nedelju 18. oktobra 2020.godine  na teritoriji Novog Beograda i šireg centra grada.

Pozivamo sve izviđače iz Beograda i Srbije da uzmu učesće u ovoj aktivnosti.

Svečano otvaranje akcije je  u 10.00 sati.

Svi učesnici akcije treba da dođu do Hrama svetog Velikomučenika Georgija u Bežaniji, ulica Vojvođanska 70 najkasnije do 9,30 časova.

Elaborat, Prijava

 
Smotra poletaraca i pčelica 2020
Vesti

smotra_poletaraca

Kao i svake godineu ovo doba, sada već tradicionalno našu najdražu akciju Smotru pčelica i poletarca "Žika - Mika" održaćemo u našem BEO ZOO VRTU - VRTU DOBRE NADE.

U nedelju, 11.oktobra, bićemo ceo dan, dragi gosti u ovoj oazi, carstvu divljih životinja, gde ćemo se i takmičiti, i igrati, i pevati, i najviše družiti, a što je najvažnije biti sa našim ljubimcima među životinjama BEO ZOO VRT- a.

Prijave do 09.10.2020.godine.

Elaborat

Prijava

 
Predstojeće aktivnosti SIB-a
Vesti

sib_grb

Najava predstojećih aktivnosti da bi uspeli da se na vreme organizujete, pozivi za sve aktivnosti biće poslati blagovremeno na zvanične mailove registrovanih odreda u sastavu Saveza izviđača Beograda, okačene na sajt i na FB stranici.

 

Prva naredna aktivnost odžaće se 11.10.2020. godine za najmlađe naše članove pčelice i poletarce - "Smotra poletaraca  Beograda" , zatim sledi "Izviđač u Beogradu" koji je planirani 18.10.2020.godine.

Savetovanje Saveza izviđača Beograda planirano u periodu od 06. do 08.11.2020.godine, i na kraju tradicionalno poslednja akcija u tekućoj godini  "Poletarčeva novogodišnja jelka", koja je planirana pred kraj decembra meseca 2020.godine

Nadam se da se vidimo u velikom broju na svim ovim aktivnostima,

 
Izviđački višeboj "Treći Zvezdanovi susreti"
Vesti

grb_odreda_zvezdan Odred izviđača "Zvezdan Nedeljković" iz Obrenovca i ove godine organizuje Izviđački višeboj.

Kamp će biti podignut u Velikom Polju, pored Obrenovca u okviru zaštićenog prirodnog dobra „Grupa stabala hrasta lužnjaka – Jozića koliba“.

Nadamo se da ćete uveličati našu akciju u što većem broju. Potrudićemo se da budemo dobri domaćini i da nećemo izneveriti vaša očekivanja. Očekujemo vas na druženju, zabavi i takmičenju.

Datum održavanja: od 10. do 12.07. 2020 godine.

Elaborat, prijava ekipe

 

 
Redovna godišnja Skupština SIB
Vesti

sib_grb

Redovna godišnja Skupština Saveza izviđača Beograda održaće se dana‚14.06.2020. godine sa početkom u 11,00 časova u prostorijama odreda izviđača " Ratko Vujović Čoče " u ulici Vidikovački venac 65a.

 

 
Saopštenje povodom vanrednog stanja
Vesti

coronavirus300

U skladu sa preporukama državnih organa i predstavnika medicinske struke, i na osnovu  proglašenog vanrednog stanja na celokupnoj teritoriji Republike Srbije počev od 15.03.2020., Starešinstvo Saveza izviđača Beograda donelo je odluku da do daljnjeg odloži sve planirane aktivnosti Saveza. Ova mera se donosi zarad očuvanja zdravlja svih naših članova kao i sprečavanja širenja virusa Covid-19.

Takođe, Starešinstvo je zauzelo stav da je neophodno da svi Odredi odlože svoje odredske aktivnosti na određeni period, a sve u cilju borbe protiv pandemije.

Preporuka je da se, u skladu sa mogućnostima i kapacitetima, a na dobrovoljnoj bazi, svi punoletni članovi Saveza stave na raspolaganje lokalnim Štabovima za vanrednu situaciju.

 
Izviđač u Beogradu 2020
Vesti
sib_grb

Tradicionalna akcija "Izviđač u Beogradu 2020" Saveza izviđača Beograda je specifičnog karaktera sa zadacima koji imaju za cilj upoznavanje našeg glavnog grada, kao i savlađivanje pojedinih zahteva veštarstava iz Programa SIS-e.

Svečano otvaranje akcije je subota 04.04.2020. godine na trgu Slavija u 10.00 časova.

Elaboratprijava

 
Redovna godišnja Skupština SIB
Vesti
sib_grb

Redovna godišnja Skupština Saveza izviđača Beograda održaće se dana 28.03.2020. godine sa početkom u 10,00 časova u prostorijama odreda izviđača " Ratko Vujović Čoče " u ulici Vidikovački venac 65a.

Materijali i pozivi biće blagovremeno dostavljeni mailom i okačeni na sajtu.

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

 
Design by: iMedia