Savez izviđača Beograda

Savez izviđača Beograda

Pretraži

Anketa

Da li SIB treba da tokom letnjeg raspusta organizuje vodni tečaj na kome bi učestvovali kandidati iz svih beogradskih odreda?
 

LoginKo je online

Imamo 289 gosta na mreži
Rus Maksim Agapov je jedan od najvećih izviđačkih imena
Vesti

 

77-logo_wosmPovodom 120. godišnjice od rođenja Maksima Vladimiroviča Agapova-Taganjskog (1890-1973) međunarodni komesar  Organizacije mladih skauta Rusije (ORjUR) Grigorij Kazakov boravio je od 11. do 18. jula ove godine u Beogradu i Novom Sadu.

Tom prilikom posetio je međunarodnog komesara Saveza izviđača Srbije Marka Petrovića i Savez izviđača Beograda. Najviše vremena Kazakov je proveo posećujući istorijske arhive, biblioteke i druge institucije tragajući za dokumentima o Agapovu.

20100719-kozakov-01 Bio je prijatno iznenađen kada je video koliko je Agapov, kao veoma ugledna ličnost pominjan u "Skautskom glasniku" i drugim publikacijama Saveza skauta Kraljevine Jugoslavije.

Maksim Agapov-Taganskij je bio član Saveza ruskih skauta od osnivanja 1909. na Krimu. Godine 1919. je emigrirao  u Jugoslaviju. Kao profesor upućen je da predaje strane jezike u Ogulin (Hrvatska). Tu je 1921. godine osnovao Treći steg Saveza izvidnika i planinki Kraljevine SHS, čuveni Ogulinski steg.

Od 1930. godine živi u Beogradu. Bio je blizak prijatelj i saradnik dr Miloša Đ. Popovića. Napisao je 26 naučnih radova na Srpskom jeziku, od kojih nekoliko iz oblasti psihologije deteta, a učestvovao je u teoretskoj razradi skautskog programa.

20100719-kozakov-02 Agapov je bio veoma aktivan u radu skautskog pokreta Jugoslavije između dva rata. Bio je desna ruka Milošu Popoviću.

 
 
Design by: iMedia