Savez izviđača Beograda

Savez izviđača Beograda

Kroz Skautski pokret PDF Štampa El. pošta
sreda, 23 jun 2010 19:08

77-logo_wosm_inDa li će Savez posetiti generalni sekretar WOSM?

Kako saznajemo, u sklopu priprema za proslavu jubileja 100 godina Saveza izviđača Srbije, međunarodni komesar Saveza Marko Petrović, čini napore da ugovori posetu generalnog sekretara WOSM gospodina Luc Panissod-a Savezu izviđača Srbije. Više detalja o eventualnoj poseti znaće se posle Svetske skautske konferencije koja se održava tokom januara 2011. u Brazilu.

Savez izviđača Beograda svakako će dati svoj doprinos u osmišljavanju programa i ostvarenju eventualne posete najvišeg predstavnika Svetskog Skautskog pokreta našoj organizaciji.

 

Mlade ruke skauta

77-logo_WAGGGSFAO-organizacija Ujedinjenih nacija za hranu u saradnji sa WAGGGS-Svetska skautska organizacija devojaka vodiča, organizuju međunarodni umetnički konkurs čiji je cilj promocija biodiverziteta u svetu.

Na konkursu mogu učestvovat mladi koji su angažovani u zaštiti životne sredine u mestu gde žive, podeljeni u kategorije od 6 do 10, 11 do 15 i 16 do 20 godina. Konkurs se završava 10.jula.

Prošle godine na konkursu je učestvovalo preko 1400 učesnika iz 46 zemalja.

Opšta pravila za učešće na konkursu su:

-         Dizajn mora biti orginalan,

-         Umetnički rad mora da odražava temu biodiverziteta (bogastvo ekosistema),

-         Ne sme biti imena osoba ili logotipa firmi,

-         Mogu se koristiti pastelne boje, markeri, četke kao i programi grafke na računaru.


Skauti i Crkva

77-logo_ICCSKrajem maja u Budimpešti je održana Međunarodna konferencija katoličkih skauta -ICCS. (Savez izviđača Srbije je član DESMOS-a) Na konferenciji se raspravljalo o poboljšanju skautskog programa, o akciji "Konkordija" i pripremi za učešće skauta na Džemboriju u Švedskoj. Strateško pitanje konferencije bili su odnosi Crkve i Skautske organizacije.


Skautski Pariz-Dakar

77-logo_slovacki_skautiIzviđači Slovačke već četvrtu godinu zaredom organizuju skautsku avanturu na biciklima. Akcija nosi naziv "Velociped", a ove godine se održava od 30.06. do 04.07. u istočnom delu Slovačke.

Mnogobrojni skauti su prijavili učešće na svojim biciklima, jedva čekajući da putuju i upoznaju zemlju. Čeka ih teška staza, vlastiti znoj i vetar u kosi. U kampovima gde će boraviti organizovaće razna takmičenja i zabavne aktivnosti. "Velociped" je prava avantura namenjena starijim izviđačima i planinkama.

 

Holandski skauti obeležili jubilej

77-logo_holandski_skautiSto godina od osnivanja skautske organizacije u Holandiji proslavljen je 30. maja u celoj organizaciji na različite načine: organizovan je koncert popularnih pevačkih grupa, izrađena je bronzana figura skauta koju su holanđani kupovali. Sredstva od prodaje su namenjena fondu za razvoj skautizma u Holandiji. Održana je svečana skupština, a u toku su pripreme za jubilarni nacionalni skautski džembori.


Poslednje ažurirano petak, 25 jun 2010 07:12
 
 
Design by: iMedia