Savez izviđača Beograda

Savez izviđača Beograda

Kroz Skautski pokret PDF Štampa El. pošta
sreda, 09 jun 2010 13:40

77-logo_wosm_inPoruka generalnog sekretara WOSM

U poruci generalni sekretar Svetske Skautske organizacije Luk Paniso (Luc Panissod) iznosi ideje o budućnosti Pokreta i ističe da Svetski skautski biro želi da doprinese značajnijem razvoju skautizma, posebno u periodu do Svetske Skautske konferencije koja će se održati početkom naredne godine u Brazilu.

Svetski biro će fokusirati svoj rad ka boljoj službi nacionalnim skautskim organizacijama, kako bi one identifikovale svoje ključne prioritete i odgovorile na potrebe članova.

Paniso se zalaže za bolju komunikaciju unutar Skautskog pokreta, kao i redefinisanje nadležnosti Svetske organizacije u pravcu pomoćii regionima, kako bi oni lakše utvrdili resurse i pomogli organizacijama na nacionalnom novou, posebno u pogledu implementacije strategije WOSM

Porast izviđaštva u Velikoj Britaniji

skautski_pokret_01 Broj izviđača (skauta) u velikoj Britaniji (The Scout Association United Kingdom) je u proteklom periodu najveći od 1972. godine. U aprilu ove godine utvrđeno je da je broj izviđača od januara 2009. godine porastao za 16.568 članova ili 3,35%. Inače u Velikoj Britaniji ima registrovano 499.323 izviđača. Najveći broj novih članova su tinejdžeri.

Direktor Skautskog biroa Velike Britanije gospodin Grilpis kaže "Fenomenalan je osećaj da sam svedok ogromnog talasa porasta broja članova, to je najveći rast u poslednjih 38 godina i to je dokaz da izviđaštvo sve više privlači tinejdžere. Izviđaštvo kroz porograme u prirodi, zabavne programe i ponudu avanture je sve interesantnije za mlade i odrasle. Moj cilj je omogućiti svakoj mladoj osobi koja to želi da se uključi u izviđaštvio, kao i da inspirišemo što više odraslih volontera da podrže rast organizacije.

Izviđači volonteri

Federacija izviđača Austrije (Pfadfinder und Pfadfindernnen Osterreishs) vodi intenzovnu aktivnost da obezbedi volontere, izviđače uzrasta od 16 do 20 godina starosti koji će pomagati tokom održavanja Svetske konferencije posvećene borbi protiv SIDE.

Kao što je poznato Svetska klonferencija za borbu protiva AIDS-a održaće se od 18. do 23. jula u Beču. Prisustvovaće oko 25.000 aktivista koji učestvuju u borbi protiv kuge savremenog sveta.

 

Beloruski izviđači članovi WOSM

Svetski Skautski komitet odlučio je da prihvati predlog Beloruske izviđačke organizacije (Belorusian Republician Scout Association) da postane punopravni član WOSM. Statutom WOSM je utvrđeno da, ukoliko u naredna tri meseca više od 5% članica WOSM, se ne usprotivi predlogu Svetskog komiteta, nacionalna izviđačka organizacija postaje punopravni član Svetskog Skautskog pokreta tri meseca posle usajanja preporuke od strane Svetskog komiteta.

 

Međunarodni letnji kamp Istanbul

Turska izviđačka organizacija (Turkiye Izcilik Federasyonu) je pozvala izviđače iz svih zemalja da učestvuju na Međunarodnom letnjem kampu u izviđačkom centru Umrani u Istanbulu. Na kamp su pozvani izviđači uzrasta od 11 do 15 godina starosti.

Kamp počinje 22. juna a završava se 30. avgusta 2010. godine. Smene u kampu traju po 7 dana, potom sledi dvodnevni obilazak istorijskih i kulturnih znamenitosti Instanbula. Organizator obezbeđuje smeštaj pod šatorima i ishranu.

Programom kampa predviđeno je da se učesnici bave biciklizmom, jahanjem konja, streljaštvom, mačevanjem, plivanjem, veranjem, zabavnim aktivnostima i realizacijom  izviđačkog programa. Kamp je prilika da se izviđači iz raznih sredina  i zemalja upoznaju, druže, razmene iskustva i učvrste prijateljstva.
Poslednje ažurirano četvrtak, 10 jun 2010 07:59
 
 
Design by: iMedia