Savez izviđača Beograda

Savez izviđača Beograda

Šumska škola PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 17 maj 2010 16:36

77-sumska-skola-2010

Prve šumske škole u izviđačkoj organizaciji organizovao je dvadesetih godina osnivač naše organizacije. I danas postoje svedočanstva o školama u Lipovici, kod manastira Rakovica, pored Beške..

Proučavajući izveštaje sa tih škola, moglo bi se reći da je prvu šumsku školu Popović organizovao za najimućnije izviđače, druga škola je organizovana za elitu ali ne po imovnom stanju već po izviđačkom znanju, a treća škola organizovana je po principu da su svi izviđači jednaki.

Posleratne generacije izviđača imale su uzor u programima i metodu rada šumskih škola koje je vodio Miloš Đ. Popović. Kada se pogleda dokumentacija Šumskih škola na Kopaoniku (1952), Dečanima (1953), Žirovnici (od 1953.do 1959.), Blagojevom kamenu (1960) i drugim mestima, jasno se raspoznaje sličnost u sadržaju i metodu obuke kadrova.


Ulaskom u svetsku sakutsku organizaciju, videli smo da je u mnogim skautskim organizacijama ozbiljno uzet produktivni faktor obuke kadrova. Kao rezultat toga uvode se nove mere i oblici osposobljavanja. WOSM se zalaže za razvoj svetske i evropske dimenzije, posticanje mobilnosti predavača i razmene iskustava.

20100517_sumskola_01 Savez izviđača Beograda čini napore da tečaj škole ove godine bude u svakom pogledu uspešniji od prošlogodišnjeg. Očekujemo da odredi izviđača i savezi izviđača opština urade svoj deo posla, da pripreme i blagovremeno prijave tečajce.

Poštujući odluku Starešinstva Saveza od 10.02.2010. godine o organizovanju Šumske škole dostavljamo vam osnove programa, predlog za plaćanje troškova u pet rata i prijavu za volontere.

Ranije smo vam dostavili Odluku o organizovanju škole i prijavu za tečajce.

Preuzmite:
Priprema tečaja Šumske škole (pdf, 50kb)
Predlog za plaćanje troškova u pet rata (pdf, 61kb)
Prijava volontera za tečaj šumske škole (pdf, 86kb) ili
Prijava volontera za tečaj šumske škole (doc, 316kb)

Prijava za Šumsku školu Rajac 2010 (pdf, 75kb) ili
Prijava za Šumsku školu Rajac 2010 (doc, 316kb)

Poslednje ažurirano utorak, 18 maj 2010 12:20
 
 
Design by: iMedia