Savez izviđača Beograda

Savez izviđača Beograda

Obuka kadrova - zamah izviđaštva u Mladenovcu PDF Štampa El. pošta
utorak, 30 mart 2010 17:49


77-logo_kosmajski_odredNe treba se zavaravati, položaj Saveza izviđača nije bio nikada teži, kao u poslednjih nekoliko godina. S jedne strane: odlazak izviđačkih kadrova (uglavnom u nevladin sektor), smanjenje broja članova, prestanak rada ili pasivizacija jedinica a sa druge strane: nedostatak sredstava, opreme, sloge.

Najače sredstvo za otklanjanje ovih problema jeste obuka izviđačkih kadrova. To je ovih dana (od 26. do 31. marta) najbolje pokazao odred izviđača „Kosmajski odred" iz Mladenovca.

Oni su za 40 svojih članova, mlađih i starijih izviđača, organizovali više tečajeva. Sve se odvijalo po principu aktivnog učešća svih. Obrađivane su, kako bi rekli, klasične izviđačke teme: orjentacija, topografija, boravak u prirodi, prva pomoć, metod rada u grupi, rešavanje konflikata među mladima, afertivno ponašanje, izgradnja tima ali i druge teme poput metoda borbe protiv upotrebe duvana, alkohola, droge, zaštita od HIV-a.

Tečaj je organizovan u izviđačkom centru na Rajcu uz minimalne troškove: izviđači su doneli svoje namirnice, sami pripremaju hranu (ručak i večeru), staraju se o higijeni svih prostorija. Sve dobro finkcioniše. Čak je i lepo vreme dalo svoj doprinos uspehu tečaja.

Zaključak bi mogao biti da su izviđači iz „Kosmajskog odreda" uradili veoma važnu stvar za mlade gradske opštine Mladenovac.

 

 

Obuka kadrova „Kosmajskog odreda“ na Rajcu Obuka kadrova „Kosmajskog odreda“ na Rajcu Obuka kadrova „Kosmajskog odreda“ na Rajcu
Poslednje ažurirano utorak, 30 mart 2010 18:11
 
 
Design by: iMedia